Chillen op Si Phan Don + onze 1e stapjes in Cambodja :D

Johm riab sua! (Hallo!),

Laatste keer vertelden we jullie dat we in het zuidelijkste puntje van Laos zaten, op de Si Phan Don (=4000 eilandjes) en we kunnen nu zeggen: het was HEERLIJK.

Si phan don betekent 4000 eilandjes, maar dat wil niet zeggen dat het er ook 4000 zijn ;). Het is een verzameling bewoonde en onbewoonde eilandjes in de Mekong rivier. We zijn hier op 6 februari na een ritje van 3,5 uur met een minivan vanuit Paske aangekomen. Vervolgens moet je dan nog een bootje nemen naar het eiland..welke jij heen wilt. De grootste en bekendste eilanden zijn Don Khong, Don Det en Don Khon (Don betekent eiland). Deze drie eilanden zijn het meest bewoond en hebben ook een paar goede accommodaties. Don Khong (32km omtrek) is het grootste en populairste eiland, maar dat wilden wij precies even niet. Wij hebben toen dus besloten om naar het eiland Don Det te gaan. Op dit eiland is eigelijk niet veel meer te doen, dan liggen in je hangmat, wat zwemmen en relaxen....De eilanden Don Det en Don Khon zijn met elkaar verbonden door een oude brug, zodat we eventueel ook op het andere eiland een kijkje konden nemen...Toen we er aan kwamen, werd het al snel duidelijk...hier is inderdaad niet veel te doen :D. Op 1 punt van het eiland Don Det (waar wij aankwamen) zitten wat winkeltjes, internetshops en restaurantjes. Van een ander koppeltje hadden we al een adres gekregen van een hostel. Wat bleek dit hostel zat aan de andere kant van het eiland..naast de brug naar het andere eiland Don Khon toe...Super!, maar we moesten er eerst nog heen. En aangezien er op dit eiland, behalve een zandweg rondom, geen wegen zijn en al helemaal geen verkeer (geen tuctucs :O heb je ze nodig zijn ze er niet!!!), zijn we maar 4 km naar de andere kant gaan lopen. Vier kilometer lijkt weinig, maar is verre van iedeaal....WARM!!!! Onderweg kwamen we alleen wat huisjes en hutjes tegen...dat was t wel.
Toen we aankwamen, zijn we maar meteen in onze hangmatten bij de bungalow geploft...lekker...Sijmen moet nog even oefenen (zie foto's :)). En behalve voor eten en Bier Lao zijn we er deze dag en de volgende dag niet uitgekomen :D! Heerlijk...Overigens in onze hut stond niet veel meer dan een bed, maar we hadden wel onze eigen koude douche :D (warm water hebben ze niet op het eiland!). Gelukkig was er wel net 6 weken!! voor onze aankomst 24 uur per dag elektriciteit gerealiseert. De leukste manier om de eilanden te verkennen, is per fiets hadden we gehoord, dus hebben we voor de rest van ons verblijf een fiets gehuurd voor 1 euro per dag.

8 februari zijn we de hele dag met de fiets op pad geweest, samen met een ander Nederlands stelletje. We zijn toen de brug over gefietst en hebben het andere eiland Don Khon verkend. Als eerste zijn we naar de kleine waterval gefietst: de Phi Li of Tatsomphamit waterval. Deze was toch best heel groot en indrukwekkend vonden wij! Een mooie verassing..:D. Vervolgends zijn we doorgefietst naar een strandje, waar het onmogelijk is om lang op het zand te staan, zo heet is het er. Het was er wel weer super mooi en we zijn er gaan zwemmen om even af te koelen (sterke stroming!)...Deze dag hebben we ongeveer 4/ 5 uur over Don Khong heen gefietst, via HELE hobbelige weggetjes (maar goed dat er geen licht op de fietsjes zat :)) en onderweg zagen we enkel wat strandjes, rijstvelden, kleine dorpjes en 0 auto's, 0 tuctuc's enz...Echt heel leuk en de enige manier om iets van het eiland te kunnen zien! De fiets bleek ook erg handig om s'nacht met je hoofdlampje op naar het andere puntje van het eiland Don Det te crossen, voor internet of een restaurantje..hehehe..Anders is het vrijwel onmogelijk en best eng in het pikkedonker! (straatverlichting kennen ze hier nog niet)...

Op onze laatste dag op de 4000 Islands hebben we wederom niet veel meer gedaan dan...NIKS...We zijn alleen even onze reis naar Cambodja wezen regelen en hebben onze laatste kipjes ingewisseld naar dollars. Dit geld is buiten Cambadjo echt waardeloos...niemand wil het hebben, dus het was een wijze beslissing :D.

Op 10 februari hebben we na 3 weken Laos alweer verlaten...We vonden het een heel mooi land. We hebben weer superleuke dingen meegemaakt en zijn vele ervaringen rijker. Toch is Thailand nog wel onze favoriet hoor!

Na een uurtje vanaf the 4000 islands kwamen we al om 10.30 uur aan bij de border: grensovergang tussen Laos en Cambodja...Wat een corrupte ***zooi daar zeg!!! :O...Eerst moesten we de bus uit, om 20 meter verderop weer in een andere bus te gaan zitten...(bus mag niet de grens over)...Maar voordat dat het geval was: 1 dollar per persoon voor the exit stamp (stempel) van Laos, vervolgens 1 dollar voor onze healthcheck, een mooie 23 dollar voor onze visa voor Cambodja en om het feest compleet te maken weer een dollar voor onze inreis stempel van Cambodja...Ontzettend leuk, je weet gewoon dat je hun nieuwe spijkerbroek aan het betalen bent, maar wat doe je er aan!?! Na een uur nog in de volle zon gestaan te hebben (en een piesje tegen BETALING! te hebben gedaan), gingen we dan eingelijk verder. Rond 15.00 uur kwamen we aan in onze 1e plaats van Cambodja: Kratie.

Veel mensen slaan deze plaats over, maar wij kwamen hier met een doel ;). We wilden graag de zeer zeldzame zoetwaterdolfijn (Irrawaddy-dolfijn) in de echte natuur gaan bekijken. Dit kan nog maar op een paar plekken: bij de 4000 eilanden zwemmen er nog een stuk of 8. Maar omdat we hadden gehoord dat er bij Kratie misschien nog 80 zwemmen, wilden we het hier gaan proberen. Zodra we de bus uitrolden, stond er al een blije tuctuc chauffeur te roepen: Watch Dolfins?!?...Need bed??? Meestal reageren we hier niet eens op, maar het was voor ons een mooie kans...Je kunt dolfijnen het beste laat in de middag spotten, dus zo konden we het meteen deze dag gaan doen, i.p.v. 1 hele dag wachten...Zo gezecht, zo gedaan...Snel onze tassen gedropt, nog 1 minuut plastijd "gekregen" en rond 15.30 uur gingen we op weg. Het was ongeveer een half uurjte rijden met de tuctuc en zodra we aankwamen zijn we in een longtailbootje het water op gegaan. Al heel snel zagen we onze eerste dolfijn! :D Wel mooi om ze zo in het wild te zien hoor..(ze zijn wel lelijk, dit soort!) We zijn ongeveer 1 uur op het water gebeleven en hebben verschillende groepjes dolfijnen gezien...:D..Sommige van best dichtbij, maar de meeste helaas wat verder weg.

We hebben wel een foto voor jullie (als bewijs :P), maar ze zijn moeilijk boven water vast te leggen..hehehe...). Vooral als je ook nog bedenkt dat onze splinternieuwe camera van 9 weekjes jong (met verre zoom en groothoeklens) het 3 dagen terug begeven had...SHIT...Daar zit je dan: in het water de wilde dolfijn en in je hand je noodcameraatje van enkele jaartjes oud.....SNIK!

De volgende dag, 11 februari, hebben we Kratie alweer om 7 uur s'ochtends verlaten...Oef wel zwaar hoor...Dag ervoor uren reizen, meteen door naar de dolfijnen en nu weer zo vroeg op!

Onze bestemming: de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh. 6 uur later kwamen we hier aan...En onze 1e indruk was: leuk land en een hele leuke stad! Het is een hele grote, vrij moderne stad, met veel dingen om te bezichtigen en om te doen :D. En we dachten: Misschien kunnen we hier een nieuwe camera kopen....
We zullen ongeveer totaal een weekje hier blijven...In de 4 dagen dat we hier al zijn, hebben we al weer veel gedaan, maar dat zullen we wel over een paar dagen beschrijven ;)!!!!

Nog even 1 update: onze camera is weer gemaakt, in een proffesionele fotowinkel waar ze onze camera ook verkopen :D. GELUK dus en "slechts" 55 dollar lichter...

Weer een hele dikke knuffel van ons, uit Phnom Penh

Reacties 4

Henk & Maaike 14-02-2010 17:28

Hoi Mirjam en Sijmen

Wederom een prachtige belevenis en gelukkig dat je foto toestel het weer goed doet.
We horen / lezen van jullie.

Henk / Maaike + Simba

Merijn 15-02-2010 15:48

Leuk, om het verhaal zo te lezen!

Beetje luie mensen uithangen daarzo, gelukkig komt daar nu een "beetje" en einde aan, en gaan jullie weer veel doen!

Heel veel plezier daar!

Groetjes,
Merijn

Merijn 15-02-2010 15:50

Nog 1 ding...

HAHAHA SIJMEN KNUPPEL.

Het is een HANGMAT, die moet hangen, het is geen deken!

Ronald en Paula 18-02-2010 16:35

Heeft even geduurd, maar je vader is weer wat wijzer na een twee daagse cursus. wederom (klinkt afgezaagd) een leuk verhaal veel humor (ondersteunt met foto's) kortom blijf ons schrijven!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Hier overnachten wij

Okay Guest House, Phnom Penh

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer