Olifanten in Chiang Mai!! :D

Lieve familie en vriendjes (en anderen) :D,

Weer even een snelle update van ons, maar dat komt omdat we zoiets vets hebben gedaan!!! :D Het is wel een lang verhaal ;), maar wel super...

Maar eerst: 3 dagen terug vertelden we nog dat we die dag wat tempels zouden gaan bekijken, maar.....daar hadden we eigelijk heel geen zin in (en tja wie verplicht hier ons iets? juist niemand! :))..Dus dat hebben we dan ook niet gedaan..We zijn wel even lekker rond gaan lopen en hebben even gewinkeld op de zondagmarkt..(Sunday walking street). Hiervoor wordt een van de hoofdwegen van Chiang Mai helemaal afgezet voor verkeer elke week...Er hing een hele relaxte sfeer..was leuk!! Wat ook nog wel even grappig was: om 18.00 uur stond iedereen op straat stil bij de zondagmarkt en werd er het volkslied afgespeeld. Het is eigelijk wel verplicht om te stoppen met al je bezigheden en te gaan staan, om zo niet de koning te beledigen en dus deed ook echt iedereen het..(ook Mirjam toen ze het eenmaal door had :P). We hadden er wel over gelezen, dat elke dag om 18.00 uur het volkslied wordt afgespeeld bij alle grote openbare plekken (markt, bioscoop, station enz.), maar om het ook echt mee te maken, was wel even leuk.

Maaaaar dan nu: Elephant Nature Park
Dit is een park waar olifanten komen, die gered zijn uit de foute touristenindustrie/ werkindustrie of weesolifantjes. Veel van de olifanten hebben een verschrikkelijke handicap (gebroken benen, rug, blind). Het park is opgericht rond 1992 door slechts 1 thaise vrouw, genaamd Lek. Dit is hun site (moeite waard om een kijkje te nemen!): http://www.elephantnaturepark.org/

Hier zijn we eergisteren (11 januari) heen gegaan rond 8 uur s'ochtends. We werden opgehaald door een minivan (busje) van het park zelf...Tijdens de 1,5 uur duurende rit naar het park toe, kregen we een video te zien over het park. Het was een hele mooie video waarin verteld werd waarom en hoe het park is ontstaan, over de olifanten (iedere olifant van de 34 heeft zijn eigen levensverhaal) en wat de plannen in de toekomst zijn. Ook lieten ze zien hoe de olifanten mishandeld worden en door welke afbeulrituelen ze gaan, zodat ze gehoorzamen voor de touristenindustrie (op een olifant rijden enz.) Het was heel verdrietig om te zien en Mirjam hield het niet meer droog..(net als bijna alle andere in het busje)...

Toen we aankwamen rijden, zagen we echt een prachtig gebied vol met olifanten...De olifanten lopen vrij rond en hebben vele hectares tussen bergen en een rivier (waarin ze kunnen zwemmen). We begonnen met de 1e voederronde...Elke olifant heeft een eigen mand met fruit met daarin hun eigen samengestelde eten (ze hebben verschillende dieten)..Echt leuk om een olifant te voeren, maar we dachten wel van dit is best touristisch..: veel mensen en een paar olifanten achter een houten afrastering...Ook hoorden we dat we niet op de olifanten zouden rijden...(wij dachten namelijk van wel)...En zelfs dat er nooit iemand op hun rug zit...Jammer dachten we toen nog....

Hierna gingen we opnieuw een video kijken, hierin werd uitgelegt hoe de olifanten behandeld worden in Thailand en de rest van Zuid-Azie..Er werd getoond hoe een olifant in een kooi werd vast gezet en vervolgens soms wel een week lang werd gestoken met messen...en uitgehongerd werd...alleen maar om ze te laten gehoorzamen...:'(...Hierna hadden we een gesprek met iemand van het park, waarin ze vertelde dat zij de olifanten hun vrijheid juist wilden terug geven. En dat ze in de toekomst de sterke jonge olifanten uitzetten in een door hun gekocht stuk grond (dus weer in het wild, maar wel veilig). Alleen de oude en gehandicapte olifanten zullen hier blijven..En dat ze er daarom in geloven, dat het beter is niemand op de olifant te laten zitten (ze zeiden: jij vind het ook niet leuk, als je de hele dag iemand op je rug hebt zitten). En daar zit wat in...

Dit betekende echter niet dat we niet in contact zouden komen met de olifanten...Iets later gingen we voor de eerste keer zwemmen met de olifanten..Gewapend met een borstel en emmer gingen we met ze de rivier in..We stonden gewoon naast ze in het water en hielpen ze met wassen...Zo vet!!!! Natuurlijk was er wel altijd de mahout bij. Dit is de verzorger van de olifant: ze zijn 7 dagen in de week 18 uur bij hun olifant....en volgen ze overal..Echt veel respect voor deze mensen..De olifant bepaald in dit park zelf wat ze doen en de mahouts volgens (ze gebruiken geen stokken niks, enkel hun stem).

Er waren twee kleintjes van 6 en 9 maanden. Deze mochten we niet wassen...te gevaarlijk..omdat de moeders en tante's op hun hoede zijn..Wel hadden we op land een close-up met de kleintjes en hun familie...Dit betekent: je loopt tussen de olifanten :D en als de kleintjes zelf naar jou toe komen, is er niks aan de hand (de oudere olifanten zullen dan niks doen) en heb je dus super geluk...En dit geluk hadden wij!!! Geweldig!! Mirjam heeft geknuffeld met de kleine van 9 maanden, Pha Mai (geboren in april '09)..Ze heeft zelfs onder haar gelegen en haar buik gekieteld!!! De kleine kietelde terug met haar slurf in Mirjam d'r gezicht!!!! Super gave foto's van en NIET TE BESCHRIJVEN HOE GEWELDIG!!!!...Ook hadden we even tijd om met de oprichster Lek zelf te praten..Wat een geweldige vrouw, met zoveel liefde voor haar dieren..Ze heeft ook een stuk of 20 katten en 30 honden opgenomen..Die lopen overal rond in het park...En op drie honden na kun je ze lekker knuffelen :D..We hebben mooie foto's van Lek.

Hierna werden we naar onze slaapplek gebracht..En elk koppel had zijn eigen huisje, die er perfect uitzag :D...Tussendoor hadden we natuurlijk ons eten (thais buffet) met iedereen in het park tegelijk..(er ging een soort bel) Wel gezellig!!

De dag hebben we geeindigt met allebei een voetmassage...We hebben lekker gekletst met de "lady's for the massage", die bijna geen engels konden...We hebben ze met handen en voeten de euro's uitgelegd en ook maar meteen gegeven (onze laatsten :( hehehe). De voruw die Mirjam had gemasseerd, vond haar haar zo mooi en heeft dit toen ook nog ingevlochten :D!! Leuk contact gehad met de locals dus..

De volgenden dag was weer perfect: zwemmen met de olifantjes...wandeling door het park en een bezoekje aan de ziekenboeg van het park..Er was een olifant die nacht omgevallen en kon niet meer zelf opstaan..Ook had Sijmen nog bijna een uur 1 op 1 tijd met een hele oude olifant (70 jaar), die niet weg te slaan was bij hem: May Khum Kaew..Hij vond het super :D..

Na deze 2 dagen, met o.a. vier wasbeurten, 4 voederbeurten, leerzame gesprekken en video's zijn wij wel anders gaan nadenken: Heel goed dat we niet op hun rug mochten zitten!!! En we hopen dat het park doorgaat met al hun plannen....En dat ze nog meer olifanten zullen redden...Er is trouwens een kleine op komst!!! Het is helaas net niet geboren in de nacht dat wij er waren..We wachten onze mail af :D!!

Vandaag hebben we niet veel gedaan, alleen onze reis naar Pai geboekt..Hier gaan we morgenmiddag rond een uur of 12.00 heen. Het zal drie uurtjes rijden zijn. Hier gaan we de 15e beginnen aan onze 2 daagse rafttocht :D (met kamperen..)

Liefs, en weer tot de volgende keer misschien wel uit Laos :D!


 

Reacties 2

Ronald en Paula 13-01-2010 17:14

Dit bericht is snel zeg, jullie waren volgens mij amper terug. Een mooie "les" in hoe het er in de grote boze wereld aan toe gaat en hoe weinig wij ons hiervan realiseren. Dat is ook een ervaring die jullie rijker gaan worden tijdens jullie back-pack vakantie.

Merijn 16-01-2010 14:45

Zielig voor die olifanten, maar goed dat ze nu beter opgevangen worden!

Mooie foto's ook trouwens.

Veel plezier in Laos!
Laat snel van jullie horen

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Hier overnachten wij

Siri Guest House, Chiang Mai

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer