Reizen..reizen..richting Laos!! en tocht over de Mekong

Hoooii!!

Eindelijk zijn we dan in Laos..:D

Vorige keer vertelden we dat we die dag, 17 januari, richting Chiang Rai zouden gaan...

En dat hebben we dan ook gedaan :P...Rond 8 uur s'avonds gingen we met wederom een minivan (ze zijn populair hier) hier naar toe..en rond half vijf s'nachts kwamen we aan...Tja en dan: je wordt gewoon bij een "busstation" gedropt, dus lopen maar....

En echt alles was dicht....:(...We wisten het eigelijk al, maar het blijft nog altijd even wennen na Bangkok en de eilandjes waar alles 24 uur draaiende is...Maargoed gelukkig kwamen we al snel ergens, waar een nachtwaker achter de receptie zat en het was nog te betalen ook (in ons budget dus..250 Bath = 5 euro)...hehehe..We zijn snel even gaan slapen tot een uurtje of 12.00.

Deze dag hebben we verder vrij weinig gedaan....We zijn alleen naar een museum geweest over de hilltribes in Noord-Thailand. Het was een leuk museum, met veel informatie over de stammen. Lekker mixed-grill gegeten die avond! :D (voor Paula d'r verjaardag ;))

De stam die wij het interessants vonden zijn de: Akha

Zij hadden de meeste (voor ons) 'rare' gewoonten...Zo moet je bijvoorbeeld bij ingang van hun dorp onder een poort door lopen, om zo de slechte geesten buiten te laten. Ook mogen er geen tweelingen worden geboren (rust een vloek op). Wanneer dit wel gebeurt, moet de moeder beide kinderen om het leven brengen of het dorp verlaten, wat geen optie is....RAAR!!! Ook leerden we dat Hilltribe people geen paspoort krijgen van de regering (ze zijn er nu nog mee bezig, om dit voor elkaar te krijgen) en de kinderen gaan ook niet naar school..enz..

Die dag hebben we ook een tour geboekt voor de volgende dag bij ons hostel.

Dinsdag de 19e gingen we op pad...En het begin zag er hoopgevend uit. Daar is dan ook alles mee gezegt....We begonnen bij een ananas kwekerij: daar konden we de soorten ananas proeven en hebben we gezien hoe van de ananas bladeren papier wordt gemaakt. Hierna gingen we opweg naar de hilltibe dorpjes. We waren al bang dat het toch wel wat touristisch zou zijn, maar dit was wel het ergste scenario. Zodra we aankwamen bij de hilltribe Yao zagen we alleen maar kraampjes met overal exact hetzelde: tasjes en...troep..We hebben bij het 1e dorpje helaas niks van hun echte leven kunnen zien. Ze zijn zo erg ingespeeld op de touristen, dat het gewoon zonde is..:(

Het 2e dorpje dat van de Akha was eigelijk netzo, alleen hier hadden wij het geluk dat we werden uitgenodigt in een hutje waar een groepje vrouwen zat te eten...Zodra ze iets aanbieden, is het onbeleefd om te weigeren, dus daar gingen we dan...hehe..Ook is Mirjam nog geknuffeld door eigelijk een heel vies blind vrouwtje, maar wel zo lief...het was heel spontaan...:D

Als laatste stam hebben we de Longnecks (ook onderdeel van de Akha's) gezien. Deze mensen zijn bekend om de zware ringen die ze om hun nek en onder hun knieen/elebogen dragen..Ze wegen soms wel vijf kilo en drukken de botten naar beneden, waardoor ze langer "worden" (lijken). Echt absurt om te zien, zelfs al bij hele kleine kindjes.. Maar ook dit was weer touristisch. Er gaat zelfs een verhaal rond dat deze mensen gedwongen worden door hun dorpshoofd om het te dragen om hier geld aan te verdienen (intree van het dorp is ruim 5 euro)..Het verhaal van vroeger is dat ze deze ringen droegen, zodat ze niet gegrepen konden worden door tijgers....De waarheid zal wel ergens in het midden liggen...Kortom het was meer aapjes kijken en voor de echte hilltribes, met hun oude gewoontes, zul je toch wat verder nog de jungle in moeten...Helaas..

De lunch was verschikkelijk Zwarte noodle soep met uhmm "vleesballen"...Mirjam heeft niets op en Sijmen tja...die wel wat (maar die eet alles)...Het laatste onderdeel was de Golden Triangle..Dit is een punt waar de drie landen: Laos, Mayamar en Thailand samen komen, met slecht een rivier er tussen...Leuk om er geweest te zijn, maar het drie landen punt bij ons zal niet veel anders zijn....Topdag...:P Hahaha maar we kunnen er om lachen..

De 20e zijn we dan eindelijk met de bus richting de grensovergang bij Chiang Khong gegaan. Rond 2 uur namen we de bus richting Chiang Khong (de plaats waar je de Mekong river overgaat naar Laos (Huay Xia))....Deze bootjes gaan tot half zes en in Laos is het immigrantenbureua open tot 6 voor de visa's en stempels....Nu zou die bus er twee uur over doen (102 km) dus vier uur aankomst in Chiang Khong. Wat onze buschauffeur heeft gedaan, weten we nog steeds niet, maar we kwamen kwart over vijf aan...oeps..Snel met tuctuc naar de pier gesjeest en daar laatste bootje gehaalt...

Tien voor zes hadden we ons visum.....en tien over zes kwamen we erachter dat Mirjam geen inreisstempel had ontvangen. Je bent dan dus illegaal in Laos...K*T. Er was niemand meer te vinden en de boete is dan de volgende dag 100 dollar  :(....Rond 8 uur liepen we er toevallig langs en hoorden we geluid...er was iemand! Na veel bidden en smeken, toch van de man (die waarschijnlijk niet eens bevoegt was) Mirjam d'r stempel gehad: met een boze blik en waarschuwing. GELUK gehad dus en een wijze les geleerd: ALTIJD opletten, want waarschijnlijk is dit expres gebeurt om geld aan ons te verdienen.

In Huay Xia hebben we 1 nacht overnacht, om de volgende dag te beginnen aan onze 2e daagse tocht over de Mekong Rivier per slowboat..Deze zou om half elf vertrekken en om 1 uur gingen we dan: heerlijk die mentaliteit :)...Twee boten propvol stoppen, om dan vervolgens met 2 volle en nog een 3e boot met 10 mensen (plek voor 60) te vertrekken :):) Geweldig!

De tocht was echt geweldig mooi, met supermooie natuur. En langs de rivier zie je kinderen zwemmen en vrouwtjes wassen..We zaten op een boot vol met jonge lui: gekke Fransen met knalharde muziek...:D Was gezellig!!!

We hebben na de 1e dag een tussenstop gehouden in Pak Beng..Hier zo goedkoop mogelijk geslapen in een krot en de volgende dag legden we het 2e deel af over de Mekong..:D

De eindbestemming was Luang Prabang..Een van de grootste en bekenste plaatsen in Laos...Hier zijn we nu en het is hier erg leuk, maar hoe leuk vertellen we de volgende keer weer ;)..We zijn benieuwd naar Laos!

Reizen is hier nu al wel lastiger...Winkeltjes sluiten vroeg en iedereen hanteert hier absurt hoge prijzen, omdat er niet echt supermarkten zijn...:(..Ook hebben we onze eerste Kip (jes) gepind: 7 ton wel te verstaan...hehehe... (= 60 euro dit is overigens het maximale dat je kunt pinnen in Laos...een hoog maandinkomen....).

Morgen gaan we weer eens lekker zwemmen samen met drie andere Nederlandse meiden...

Tot de volgende keer, groetjes vanuit Luang Prabang, Laos :D

ps: nog even een update...de beroerde weg naar Pai (zie vorige verhaal) heeft 762 bochten!! :D

Reacties 6

Henk & Maaike 23-01-2010 19:11

Hoi Kids,

Geweldig wederom al deze gebeurtenissen. Houd ons op de hoogte.

XXX M / H / S

Paula en Ronald 24-01-2010 09:42

Zeg luitjes nog bedankt dat jullie mijn verjaardag niet zijn vergeten en dat jullie mij zo vroeg nog hebben gebeld mijn verjaardag kon niet meer stuk.

Veel plezier in Laos

Paula en Ronald

marijke en bert 24-01-2010 21:18

hallo luitjes
leuk weer wat te lezen van jullie m,n computer was uit de lucht vandaar dat ik nu heeeeeeel wat te leze had van jullie maar was meer dan de moeite waard ben blij dat jullie het zo naar de zin hebben en dat mirjam niet ziek is geniet met volle teug van alles maar let wel goed uit.gr marijke

susanne brugge 26-01-2010 15:43

Hoi Mirjam en Symen,

Wat een geweldige reis hebben jullie tot zover. Prachtig verhaal met die olifanten.
Geniet er lekker van en wij blijven gezellig mee lezen. Als ik later ooit extra info nodig heb voor mijn werk kan ik jullie mmoi benaderen als experts :0)

groetjes van Susanne Brugge

Jan en Ria mulder 27-01-2010 22:18

We volgen jullie via de reisweblog en genieten van de zeer enthousiaste verhalen en mooie fotos die de verhalen extra levendig maken
Deze ervaringen kunnen ze jullie niet meer afnemen en zal jullie verdere leven hopenlijk positief beinvloeden
Pas goed op jezelf en elkaar.
Groet vanuit een een koud kikkerlandje

De "onderburen"

Walter en Tineke 01-02-2010 00:33

Hoi mensen,

Mooie verhalen, veel zon, geniet er van.

De Meijertjes

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer