Super tourtjes in Sarawak, Borneo....!!!

Hallo daar zijn we weer....

Zoals gister beloofd, zullen we nu even vertellen wat we allemaal in Sarawak (staat in Maleisisch Borneo) hebben uitgespookt.

6 april zijn we dus net voor sluitingstijd bij een touroperator uitgekomen, die ons ontzettend goed beviel. Na even gepraat te hebben en uitgelegd te hebben wat we wel wilden zien, hebben we voor 4 dagen tourtjes geboekt!
7 april - Bako NP, 8 april -Rafflesia Flower, 9/10 april Homestay Longhouse + Orang Utans Centre.......:D:D:D.
Ook vertelde zij ons dat we geluk hadden, want vandaag vierde een Chinese tempel een feest, die ze maar 2 keer per jaar groots vierden! Miscchien weer een nieuw jaar, of nieuwe maan...het was ons niet helemaal duidelijk hahaha... Dat er wat te vieren was hebben we geweten. Vanaf de hoofdtempel verzamelden zich steeds meer mensen in het wit en ze droegen een soort miniatuur tempel met zich mee! Er zat vast wat belangrijks in, want ze waren bloedserieus, scheeuwden en iedereen boog wanneer "het" langskwam.....Er ging tot in de nacht een grote parade door heel Kuching, met dansende draken, grote vlaggen en wierook :D.

7 April zijn we rond 08.15 uur opgehaald, om op weg te gaan naar Bako Nationaal Park. Het is het oudste nationale park in Sarawak en staat bekend om zijn geweldig natuur, verschillende planten en diersoorten en 17 verschillende wandeltrails :D. Onze gids was een vrouw van 38 genaamd Frieda. Ze was echt heel tof en wist ontzettend veel van Bako NP. Na drie kwartier rijden kwamen we aan bij de pier Bako Bazaar. Hier moet je je registreren voor het park en neem je een bootje om het laatste stuk af te leggen naar Bako NP (is de enige manier om er te komen!). De tocht van 25 minuutjes was echt heel mooi....Grote vlakte water, met laag hangende wolken en bergen op de achtergrond. Onderweg kwamen we langs het dorpje Bako en zagen we wat vissers...

Eenmaal bij Bako NP aangekomen, begon het voor ons al supergoed! We zagen ons eerste wilde dier: een mannetjes Proboscis Monkey...tussen de mangrove boompjes langs het water waar wij vaarden...:D
Bako NP is 1 van de weinge plekken om de Proboscis Monkey (Neusaap) in het wild te kunnen zien. Deze aap heeft een hele grote neus (hangend voor het mannetje en een vrouwtje heeft een wipneus) en dikke buik. Ook is het de grootste apensoort. Deze soort wordt ook wel Monyet Belanda (vertaald = Nederlandse Aap) genoemd, omdat de locals deze aap op Nederlanders vinden lijken, met hun bierbuiken...whahahaha :D.

Even een weetje: monkey betekent dus aapje en dit zijn dus de diertjes met een lange staart. En Ape betekent Primate en houdt dus de Orang utan, Chimpansees enz. in die sterk op de mens lijken!

Geluk dus...eenmaal in het park, vertelde onze gids dat Bako NP 17 wandeltrails heeft. Zij stelde voor om een van de korste trails te gaan doen, Paku Trail. Deze is vrij laag bij de grond, zodat we heel veel dieren zouden kunnen zien! En hoe hoger je zou gaan, des te minder dieren je kon zien en des te meer planten. We gingen op pad...
Tussen het klauteren door in de bloedhitte (ontzettend klam en 38 graden), vertelde Frieda over alle planten die we tegen kwamen (helende werkingen) en over Bako NP zelf. Zo kwamen we de Pitcher plant tegen (eet insectjes en zit vol met water om ze te vangen) en een plant die mannen kan helpen met uhmmm :P. Soort Viagraplant dus hehehe.

Ook had ze ons verteld dat er in Bako NP de Silver Leaf Monkeys voorkomen, maar dat je wel heel erg geluk moet hebben om deze tegen te komen, want ze zijn heel schuw. En het geluk was aan onze kant! Na 20 minuutjes wandelen, zagen we opeens een grote groep, ongeveer 15, Silver Leaf Monkys in de bomen luieren! Wel heel tof om ze zo in het wild te zien. Hun vacht is zo grijs/"zilver", dat de zon helemaal reflecteerd tegen hun vacht :D. We hebben rustig de tijd gehad om naar ze te kijken en foto's te maken, want ze waren niet van plan om weg te gaan :D.

We zijn ook nog doorgewandeld naar een super mooi strand, maar helaas hadden we onze zwemkleding niet bij ons....

De terugweg zijn we een beetje versneld terug gelopen, zodat we misschien nog tijd hadden om een ander stukje trail te kunnen doen. Onderweg hebben we nog een slang gezien (naam vergeten...oeps).

Na onze luch, waar we bijna aangevallen werden door Maquaks (we vinden dit soort inmiddels niet meer leuk! zie andere verhalen), zijn we door de regen nog een klein stukje gaan wandelen. Vandaag was onze dag, want binnen 1 minuut zagen we weer een slang: de giftigste die ze in Bako NP hebben, de green Pit Viper! Na een paar minuten zagen we 4 wilde wildlboars (wilde zwijnen) tegelijk uit de bosjejs komen :D....Onze dag kon niet meer stuk!

Alleen hadden wij weinig Proboscis Monkeys gezien helaas, maar 1 terwijl je deze het makkelijkste kan zien in Bako NP. Net op het moment dat we weg wilde gaan, hoorde we van een echtpaar dat er ietsjes verderop een hele groep zat. Even aan de bootman gevraagt of hij wilde wachten en toen zijn we een kijkje gaan nemen. Tussen de bomen van de Mangrove zat een hele groep: mannetjes, vroutjes en baby's! Ook hebben we nog een zwemmende Proboscis Monkey gezien....Wat een beest!

Al met al dus echt een succesvolle dag voor ons...Wilde beesten :D en een goede gids = goede combinatie.

Donderdag 8 april zijn wij s'ochtend vroeg alweer rond 08.00 uur naar een ander natuur park gegaan: Gunung Gading. Rond 10.00 uur kwamen we hier aan. Naar dit park gingen we met 1 doel.... de grootste bloem ter wereld bekijken, de Rafflesia flower. Deze bloem heeft 9 maanden nodig om eventueel uit te kunnen komen en bloeit als die uitkomt slechts 5 tot 7 dagen (afhankelijk van de regen). Je moet dus wederom geluk hebben, om de bloem te kunnen zien. Maar 2 dagen voor ons was er een jongen heengeweest, die er 1 had gezien op bloeidag 3, dus onze gids wist zeker dat wij hem ook nog konden zien :D. De gids van vandaag was Carrol, 22 jaar, gek en kampioen in boeren laten (kwamen we later achter)...whaahhaahah. In Gunung Gading kun je veel moeilijker dieren zien en ook loopt het park veel stijler omhoog. Wat waren wij dus blij toen we hoorde dat de bloem vlakbij waterval 1 was....en niet bij waterval 7! Dat scheelde ons een wandeling van 5 uur naar de top. Best fijn na al een hele dag wandelen. Toch was de klim, het stukje omhoog, best zwaar. We hebben lopen zweten als een otter, nog meer dan in Bako NP! En daar was dan onze Rafflesia Flower. Niet helemaal fel rood meer helaas, door de regenval van de afgelopen nacht. Maar toch nog steed heel cool om te zien. De bloem was ongeveer 70 cm in diameter..de grootste van dit soort Rafflesia was ooit 91 cm....dus het was best een grote! Ook hebben we nog wat knoppen gezien, die nog 3 maanden de tijd nodig hadden.....We zijn doorgeklauterd naar de waterval, waar we even lekker hebben gezeten en lang gepraat hebben met Carrol en de 20-jarige "parkwachter". Weer een hele leuke dag voor ons dus :D.


Op naar tour nummero tres! Homestay + activiteit in een Longhouse. Het is iets heel traditioneels voor Borneo en een duidelijk teken van tribal life. Na de afgelopen dagen hadden we er natuurlijk ontzettend veel zin in. Rond 08.00 uur (alweer!) kwam onze derde gids ons ophalen, David (44 jaar). Hem hadden we 3 dagen terug ook al ontmoet. Toen heeft hij ons uitgelegd wat de tour inhield en beloofde ons dat hij mee zou gaan....We wilden heel graag naar een niet zo heel erg touristische stam (niet met 20 toeristen naast elkaar liggen) en hij had woord gehouden. Na 1,5 uur rijden kwamen we als enige! aan bij de Bidayuh Longhouse. Wij dachten dat ieder huis een longhouse was, maar ons werd uitgelegd dat al deze 142 voordeuren totaal bij 1 longhouse gemeenschap hoorde. Het hele geheel was dus 1 longhouse, wat in 3 delen was gedeeld. Het longhouse zag er inderdaad nog best traditioneel uit...bijna alles was van bamboe gemaakt....en iedereen woonde met elkaar. Natuurlijk hadden deze mensen wel elektriciteit, maar het water uit de kraan was nog altijd afkomstig uit de bergen. Na onze kennismaking met Edward Homestay, waar we een kamer kregen...gingen we op pad voor onze activiteit: bamboeraften in de rivier! :D. Een bewoner van het Longhouse "Rambo" en zijn neefje gingen ons voor. Na een helse maar mooie tocht: 2 uur door de jungle (hoog/laag, glad, insecten, bloedzuigers, bamboebruggen en modder), kwamen we aan bij de rivier. Zonder Rambo waren we hier nooit gekomen, want hij maakte elke keer met zijn kapmes de weg vrij en gaf Mirjam een wandelstok van bamboe, voor wat meer houvast in de modder! Whahahahahah, grappig misschien en zeker handig! In de rivier hebben we even een duik kunnen nemen. Wat een beloning na zoveel zweten: HEERLIJK! Voor onze neus werd in 2 uur tijd een heel bamboevlot gemaakt en ook ons eten werd klaargemaakt op een vuurtje van bamboe :D. Erg leuk om te zien, hoe mensen nog alles uit de natuur kunnen halen! En leuk om mee te helpen....:D.

Tijdens onze vaartocht begon het te regenen, achjah Rainforest zegt het al......
Ook kwamen we nog een visser tegen, die even voor onze ogen een vis dood beet! Aahhrg!

Die avond werd er voor ons een traditionele dans opgevoerd en hebben we een rondleiding gekregen door het Longhouse van een oude bewoner. Hij vertelde ons over de oude gebruiken, koppenjagen (gestopt eind 1800) en hoe mannen en vrouwen behandeld worden. Ook konden we in een showhuis kijken. Hierdoor kregen we een beeld van hoe het vroeger was, want inmiddels is natuurlijk toch veel veranderd! Alle jongeren gaan hier gewoon naar school/universiteit). We hebben nog een muziekles gehad van een super goede, maar harde leermeester in de bamboegong. Uiteindelijk zijn we na veel rijstewijn, muziek en goede gesprekken met hem en David, gaan slapen. (ook hoe hij en mensen van de Biddayuh over bijv. homosexualiteit dachten....)

De volgende dag gingen we al weer vroeg op pad naar het laatste onderdeel van deze trip: Semenggoh Wildlife Rehabilitation Centre. In dit park leven ongeveer 26 Orang Utans in het wild, nadat ze zijn opgevangen en weer zijn uitgezet. Hier doen ze dus super goed werk! 2 keer per dag krijgen ze echter nog bijvoeding, voor als er in de jungle te weinig groeit. Ze worden dus nog geholpen, maar zijn vrij om te komen. Rond 09.00 uur was het voedertijd, waar ze dan dus misschien op af komen, zodat je ze kunt zien.....Wij vonden dit echter niet heel boeiend, om met super veel mensen naar 1 aap te kijken die op een voederplateau staat. Een beetje teleurgesteld liepen we terug.....toen we opeens dus op een heel ander plek in de jungle (als een van de weinige) een vrouwtjes Orang utan met haar baby in een boom zagen zitten. GEWELDIG! De kleine was aan het oefenen om te klimmen....super schattig om te zien. Wel eng als je weet, dat de moeder binnen 2 seconden naast je kan staan, om haar baby te verdedigen! Afstand houden dus, maar een mooie afsluiting voor ons in Sarawak! :D

EN DAN NU: Blunder van de eeuw!
Meteen na onze laatste tour zijn we om 11.00 uur al afgezet bij het vliegveld, omdat we een vlucht hadden naar Kota Kinabalu in Saba (andere kant van Borneo) om 15.45 uur. Rond 14.00 uur liepen we dan ook naar de inckeckbalie (omdat dat op de een of andere manier niet via internet wou lukken....). Het duurde even, voordat de medewerkster vroeg wie voor ons de boeiking had gedaan. Wij antwoorden hierop, dat wij dat zelf waren geweest. Vervolgens zegt ze: "Het is vandaag 10 april"...WIJ: "dat weten we"..........................EN DAN.....zegt zij weer: "maar dit ticket is voor 10 MEI!"....en wij:"FACK!!!"...............Niks doorgehad, want prijs, vluchtnummer, gate, tijd alles was hetzelfde....alleen de dag en maand niet hehehehe.

Whahahahahaah okeej nu kunnen we er om lachen, maar daar sta je dan met je tassen ingepakt, met een ticket wat niets meer waard is. Dit omdat wij natuurlijk altijd de goedkoopste optie kiezen (zonder refund of omboeking). Wat een domme actie zeg, maar nu kunnen we er om lachen......Na even van de schrik te zijn bekomen, hebben we nog snel een goedkope vlucht kunnen boeken voor de volgende dag om 09.00 uur...Geluk dus!

En tja de 10e dus maar terug gekeerd naar Kuching, waar we onze gidsen het verhaal hebben verteld. Zij regelden voor ons een goedkope slaapplek en ook hebben we met hen die avond nog 5 uur lang gezellig 6 emmers vol bier leeggedronken hahahaha. De 11e hebben ze ons voor de 2e keer grstis weggebracht naar het vliegveld :D.

Jullie horen weer van ons, :D

Knuffel Sijmen en Mirjam <3


Reacties 4

maaike 12-04-2010 22:27

Lang en mooi verhaal.Als je de foto's bekijkt gaat alles leven.Jullie maken wel heel veel mee.Geniet er weer van.xxx en pootje van Simba

Ronald en Paula 13-04-2010 17:07

Jullie kunnen straks zelf in de dierentuin gaan werken.
dat van het vliegtuig hebben we al uitvoerig besproken Eerste foutje, geeft niks. Keep on going.

charlotte 18-06-2011 20:35

Hallo Sijmen en Mirjam,

Mag ik misschien weten waar jullie bovenstaande geboekt hebben en wat de prijs ongeveer was. Wij vertrekken begin juli naar borneo!

andres de witte 06-10-2011 15:04

Hallo,

Leuk om jullie verslag te lezen.
Wij willen volgend jaar ook een rondreis doen van 3 maanden met ons kindje van 4 jaar. Zou je mij wat info kunnen mailen over maleisie en vooral borneo (welke touroperator bijv..)

Bedankt
Andres de Witte

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Hier overnachten wij

Summer Lodge, Kota Kinabalu

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer